2015. november 25., szerda

Gaborják Ádám (József Attila Kör) interjú


Fotó: Liziczai Réka

Trattoria Gozsduban egy kávé mellett beszélgettünk Gaborják Ádámmal, a fiatal tehetségeket támogató József Attila Kör elnökével. Szó esett a működésükkel kapcsolatos érdekességekről, de kikértük a véleményét a kortárs irodalommal kapcsolatos jelenségekről is. Egy pörgős, céltudatos, komoly embert ismertünk meg személyében.

A cikk itt olvasható!

2015. november 17., kedd

Nagy Eszteranna (PoetVlog) interjú


Nagy Eszterannát másfél éve ismertem meg egy, a Debreceni Egyetem Irodalmi Kör által szervezett rendezvényen. Első emlékem róla, hogy éppen listát írt az elolvasott könyveiről. Az irdalom szeretetét ma már azonban nemcsak személyesen éli meg, igyekszik az egész világnak tolmácsolni mindezt PoetVlog nevű videóblogjával, ahol ismert irodalmárokat kér fel versmondásra. Egyetemi órái után, vágás előtt beszélgettünk népszerű projektjéről egy chai latte társaságában.


2015. november 3., kedd

A világ legimpozánsabb könyvtárai

Francia Nemzeti Könyvtár, Párizs

2015. 11. 03-án jelent meg az alábbi cikkem a PS magazin honlapján. Azóta törölve lett, eredeti linkje: http://psmagazin.hu/a-vilag-egszebb-konyvtarai/  

A legimpozánsabb könyvtárak világszerte, 
ahol örömmel lennénk könyvtári tagok

A könyvek helyét egyre inkább átveszik az elektronikus könyvek, és szaporodnak a hangoskönyvek is. A könyvmolyok a technikai újítások ellenére ragaszkodnak a lapozható, kézzel fogható formátumhoz, és szívesen járnak könyvtárba. A kedvenceinket gyűjtöttük össze világszerte, melyek építészeti remekművek is egyben.

Klementinum Nemzeti Könyvtár, Prága
A pazar létesítmény 1727-ben épült, mely barokk stílusa ellenére a faanyag gazdag használata, a meleg színek alkalmazása miatt mégis barátságos hatást kelt. Különlegességeként kiemelnénk Jan Hiebl mennyezeti freskóit. A cseh irodalom és történelem legismertebb művei mellett Mozart személyes tárgyainak gyűjteménye, földrajzi és csillagászati földgömbök, csillagászati órák vonzzák az idelátogatókat.



Szentháromság Főiskolai Könyvtár, Dublin
Dublin szívében, macskaköves utcákon át jutunk el a 18. században épült Szentháromság Főiskolai Könyvtárhoz. A kétemeletes épületet I. Erzsébet királynő protestáns diákok számára hozta létre, talán ezzel magyarázható a komoly, kimért, precíz összhatás. A leghíresebb látnivalója a 9. századból megmentett Kellsi kódex, mely az egyik legnevesebb turisztikai látványosság Írországban. 



Admonti Kolostor Könyvtár
Az 1770-1776-ban keletkezett épület szerzetesi könyvtárterme a legnagyobb a világon. Stájerország egyik legfontosabb kulturális emlékművénél a fehér és az arany harmonikus egysége dominál. A színfoltot a mennyezeti freskók és az architektúra hozzák, melyek B. Altomonte és J.G. Dallicher nevéhez fűződnek. 



Francia Nemzeti Könyvtár, Párizs
A monumentális belső teret az ovális tetőablak és a kör alakú rózsaablakok nyitják meg. A könyvespolcokkal szegélyezett tér központja az olvasótér, ami bensőséges hangulatot áraszt. A könyvtár gyűjteménye a francia nemzeti örökség részét képezi, melynek legértékesebb darabja a világ legrégibb könyve, az i. e. 2000 körül keletkezett bölcs mondások gyűjteménye, a hieratikus tintával írt Prisse-papirusz kézirat. 



Joanina Könyvtár, Coimbra
Portugália első egyeteme az óvárosban egy domb tetején áll. Leglátványosabb és a turisták által is látogatható része a Biblioteca Joanina, a 18. században épült barokk könyvtár. A templomokat megszégyenítő pompát az arany, a márvány bőkezű használata és a mennyezetet díszítő freskók, a bőrkötetes könyvek csak tovább fokozzák.



Vennesla Könyvtár
A Norvégiában fellelhető épület belső csarnoka minket leginkább egy bálna bensőjére emlékeztet. Meglepődtünk, mikor utána olvasva kiderült, hogy jól gondoltuk, és Helen & Hard nemzetközileg elismert építészek is ezt a koncepciót álmodták meg. 27 egyedileg formált borda adja a belső tér központi elemeit. A szobrászian formált fa- és egybefüggő üvegfelületek nem csak esztétikusak, de hangelnyelő funkciójuk is van. 



Kínai Nemzeti Könyvtár
A Kínai Nemzeti Könyvtár Pekingben található, a világ egyik leghatalmasabb könyvgyűjteményével, vagyis több mint 23 millió kötettel rendelkezik. Az ide látogatók teknősbékapáncéllal és ősi kéziratokkal is találkozhatnak. A legszimpatikusabb számunkra a többemeletes olvasótér, mely emberközpontúvá teszi a lenyűgöző, monumentális teret.



Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek Nagykönyvtára
A Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtár világhírét szívesen terjesztenénk, úgy gondoljuk, hogy bérelt hellyel rendelkezik egy ilyen listában világviszonylatban is. Díszterme az 1844-re nyerte el végeleges formáját Pollack Mihálynak köszönhetően. Csillagmintás parkettáján sétálva megcsodálhatjuk a dór oszlopokra támaszkodó galériát, a fali és mennyezeti szekkóit, melyek Joseph Lintzbauer nevéhez fűződnek. 



Yale Egyetem Ritka Könyvek és Kéziratok Könyvtára, New Heaven
A Yale University Library könyvállománya 12,5 millió kötetből áll, melyből 500 ezer ritka példánynak számít. Ezeket bár kölcsönözni nem lehet, az olvasószobákban és a folyosókon megtekinthetjük őket. 1960-ban kezdték el építeni, és kifejezetten úgy alakították ki, hogy az védelmet nyújtson az antik papiruszoknak, középkori iratoknak és régi újságoknak. 



Stuttgart Városi Könyvtár 
A 2011-ben nyílt könyvtár a legfrissebb épület listánkban, Eun Young Yi építész munkásságának remekműve. Igazán modern hatást kelt belsőépítészeti megoldásaival, és a kristálykockára hajazó beton-üveg küllemével. Monumentalitásával, 9 emeletes nagyságával nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy intellektuális és kulturális központ válhasson belőle.


Forrás: innen