2012. január 11., szerda

Tárgyak lélekkel - A vintage stílus helye napjainkban

Szeretem a régiségeket. Különlegességükkel igazi értéket képviselnek, varázslatot csempésznek a mindennapokba. Ha te is a vintage stílus szerelmese vagy, tudod, hogy miről beszélek.  Ezek a tárgyak mesélnek arról a korról, mikor a fénykorukat élték, valamint az előző tulajdonosukról. Az illetőnek mi volt a foglalkozása, a társadalmi ranglétrán hol foglalt helyet, mik érdekelték? Megannyi érdekes dolog.

Ezek a régi holmik napjainkban másodvirágzásukat élik, újjászületnek új tulajdonosuk által. Igazából mindegy, hogy az új tulaj csak gyűjtőként gondol rájuk, meghagyva a tárgyak eredeti szépségét; esetleg felújítja, átalakítja, vagy újragondolja a használatukat, a lényeg, hogy rengeteg lehetőséget hordoznak magukban. Tárgyak, amelyeknek élettörténetük által lelkük lesz. Járhatjuk a bolhapiacot, a régiségvásárt, az antikváriumot, de már webhelyeken is vásárolhatunk tökéletes állapotú régiségeket.

Az 1960-as évek A-vonalú ruhája

Kertész Violettával, a Lovebug Vintage (http://www.lovebugvintage.com/) internetes régiségbolt alapítójával és tulajdonosával beszélgettem a vintage stílus helyéről napjainkban.

Strausz Kinga: Neves női magazinok is állást foglalnak amellett, hogy hordjunk vintage, secondhand darabokat, kiegészítve velük a napjaink divatvilágából beszerzett ruháinkat. Mennyire látod ezt elterjedtnek az embereknél? Mit gondolsz, mennyire van létjogosultsága napjainkban a vintage stílusnak?

Kertész Violetta: Úgy gondolom, hogy ez a stílus egyre népszerűbb, és szerencsére nem csupán külföldön, hanem itthon is. A boltok polcain található –egyébként nagyon is up-to-date – darabok bár megfelelnek az aktuális trendeknek, mégsem túl különlegesek. Tömeges mennyiségben gyártják őket, így aki szeretne némi színt csempészni a szettjeibe, annak tökéletes és költséghatékony megoldás lehet beszerezni pár egyedi vintage darabot.  Erre egyre többen rájönnek, tehát nem csak, hogy van létjogosultsága a stílusnak, hanem kijelenthetjük, ez egy divat trend is lett.

Vintage fülbevalók, medálok, mandzsettagombok

Strausz Kinga: Mik azok a vintage dolgok, használati tárgyak, amiket szerinted ízlésesen beleültethetünk napjaink (gyakran változó) divatvilágába?

Kertész Violetta: Amiket nálam a legtöbbet keresnek, azok a kiegészítők, mint a szép állapotú bőr táskák, övek, illetve az antik brossok és kitűzők. Egy visszafogott zakót vagy blézert is remekül fel tud dobni egy art deco bross vagy egy feltűnő, színes kitűző a nyolcvanas évekből. A vintage csizmák is népszerűek, sokszor még a 15-20 éves darabok is jóval strapabíróbbak, mint a ma kapható csizmák, a jó minőségű bőr és a megfelelő talp rész igen miatt. Egy klasszikus fazonú, igényes vintage bőrtáska pedig évekig a kedvencünk lehet. Én általában igyekszem úgy összeállítani a kínálatot, hogy az aktuális trendeknek is megfeleljen a választék.

Strausz Kinga: A régiségvásárok hemzsegnek a régi idők ruháitól. Gyönyörűek, de véleményem szerint az anyagválasztásuk nem túl szerencsés (a túl vastag, nylon hatású anyagokra gondolok). Mit tehetünk ilyenkor?

Kertész Violetta: Ez valóban így van, nekem is van néhány olyan ruhám, ami az anyaga miatt nem kelt még el. Ezzel nem sokat tehetünk, vagy bevállaljuk, hogy csak egyszer-kétszer vesszük fel, vagy esetleg átalakíthatjuk egy praktikusabb fazonná varrónővel, akár más, kényelmesebb anyagokkal kombinálva.

A vintage stílus által inspirált ruha

Strausz Kinga: Hogy képzeljük el az életedet? A lakásodban, a ruhásszekrényedben, az ékszerdobozodban mennyire találunk rá a bogár-mániásra?

Kertész Violetta: A lakásom olyan, mint én. Kicsit bizarr, de vidám. Szerintem elég barátságos a hangulata, annak ellenére, hogy nem túl nagy. A konyhabútorom például szerintem minimum 40 éves, van egy 120 éves Singer varrógépem és sok érdekes tárgy is felfedezhető. Igen, kicsit talán bogaras vagyok, szeretek gyűjtögetni, de azért csak mértékkel.

Régi és rozsdás fém kosár tárolóként, mégis sikkes az összhatás 

Strausz Kinga: A vintage - őrületnek azonban van egy másik dimenziója is: a régies stílusú, de újonnan gyártott darabokra gondolok. Ezen kívül a kifutókon is gyakran jelenik meg újragondolva a régi korok divatja. Cégek épülnek arra, hogy vintage -hatású ruhákat készítsenek. Mit gondolsz erről?

Kertész Violetta: Szerintem ez nem probléma, sőt, örülök annak, hogy az antik dolgok ismét divatosak. Az újragondolt megoldások egyáltalán nem zavarnak, szerintem ez kedves dolog, hogy visszanyúlnak a régihez, hogy létrehozzanak valami újat. Nekem is van olyan tárgyam, ami után gyártott, és ha szép, és még használható is, akkor jöhet. Ennek ellenére találni valami régi kincset, aminek személyes története van és valószínűleg rajtad kívül nincsen senki másnak, azért elég mágikus tud lenni, nem igaz?


Megsárgult fiatalság: a nagypapám két ismerősével

A stílus bűvöléséhez mindenképpen kívánatos egy kis fantázia. Például egy vintage ruhacsodát hogyan illesszük be úgy a ruhatárunkba, hogy az összhatás ízléses, modern legyen?  Hogy rendezzük be úgy a lakásunkat, hogy a kedvenc régi bútoraink a lakásunk ékeként pompázzanak, és ne lepusztult hatást keltsenek? Csak egy kis kreatív megoldókészség, és máris mindenki bennünket fog irigyelni. Mert sikk az egyediség.


A családi fényképalbumról, és a benne rejlő megsárgult, vidám fotókról még nem beszéltünk. Úgy gondolom, hogy ez a közös pont mindannyiunk életében: tartalmazza az egész múltunkat, a történetünket, és nem adnánk el semmilyen régiséggyűjtőnek.

1 megjegyzés:

  1. Hú ha, nagyon tetszik ez a kis cikk, legyen az én pirulásom de nem hallottam még erről a vintage-ről

    VálaszTörlés