2020. április 4., szombat

A hercegek és hercegnők is emberek


Hatalmas bombaként robbant Meghan és Harry önállósodási törekvése. Mindez olyannak tűnhet, mint egy modern tündérmese, amelyben a főhősök a próbatételek után azokká válhatnak, akikké szeretnének.

A lépést Megxitnek keresztelték el, arra utalva, hogy Meghan Markle döntött a sorsukról egy személyben. Meglepő, hogy bárki is azt gondolja, hogy egy felnőtt férfi, aki a brit hadsereg kapitányi rangjára emelkedett, nem képes az életének minden szegmensére kiható kérdésben saját döntést hozni.



Az internetet ellepték a mémek, több képen Yoko Ono és John Lennon fotóira photoshopolták Meghan és Harry arcát. Ahogyan a hetvenes években Yokot gyanúsították a The Beatles feloszlatásával, ma Meghan személyében látják a bűnöst, aki szétrombolta a királyi családot. Teljesen természetes, ha egy új kapcsolatban a két fél hatással van egymásra. John Yoko miatt vegetáriánus lett, valamint Winstonról Onora változtatta második keresztnevét. Meghan mellett Harry felhagyott a gyorséttermi étkezéssel, a cigizéssel, és felesége terhessége alatt az alkohol fogyasztással. A két nő közötti hasonlóság továbbá, hogy feministák, és hatalmas szabadságvágyuk van.

Meghan lázadó hírében áll, számtalan királyi protokollszegéssel vádolják, például fekete körömlakkot használt egy alkalommal, pedig a királyi család nőtagjai csak nude árnyalatokkal festhetik a körmüket. Gyakran nem húz nejlonharisnyát, pedig anélkül nem jelenhetne meg. Maga írja a beszédeit.

Nyilatkozataik segíthetnek megérteni kilépésüket. Harry édesanyját, Dianát is darabokra szedte az angol sajtó, ettől szeretné megóvni feleségét és a családját. „Elvesztettem anyámat, és most a feleségem ugyanolyan hatalmas erők áldozatává válik.” – nyilatkozta, és egyben megkérte a brit sajtót, hogy állítsa le a felesége elleni gyűlöletkampányt. Az angol sajtó ugyanis kettős mércét használ, ugyanaz a dolog miatt elítéli Meghant, és magasztalja Katalin hercegnét. Terhességük alatt készült fotóikon a legtöbb kismamához hasonlóan a hasukon van a kezük, a Daily Mail ugyanazon újságírója Katalin hercegnét bájosnak titulálta, Meghant bírálta ezért a mozdulatért.

Melissa Stevens frappáns véleménye szerint „a feministák mit szólnának ahhoz, hogy nem tudnak önállóan felszólalni, vagy királyi engedély nélkül cselekedni?” Modern tündérmese volna, hogy a saját életüket választják kötelezettségeik helyett? Mekkora létjogosultsága van a mai világban a királyság intézményének? A szerepeknek, amikbe beleszületnek, de nincs lehetőségük kitörni belőlük, ha más tenné őket boldoggá. Annak ellenére, hogy sokan bálványozzák őket, életük kis része csupán a pompa és csillogás. Egy átlagember szerencsés, mert álmodva, küzdve szinte bárkivé válhatnak, de Sussex hercegének és hercegnéjének olyan szerepeket is magukra kellett venniük, amikhez semmi kedvük nem volt. A kilépésük példaértékű lehet bárki számára, aki úgy érzi, nem ő irányítja az életét, és bátoríthatja, hogy merjen rálépni a változtatás útjára!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése